Predavanja

365 dana Officea 365 200

četvrtak, 11:00 - 11:45

Usluga u javnom oblaku, poput Office 365 nije statična. To nije kao da na lokalnom poslužitelju instalirate verziju softvera i ostavite ju godinama takvu, možda čak niti bez sigurnosnih zakrpa. Office 365 se mijenja, gotovo iz dana u dan. No, korisnici baš i ne vole promjene, jer se nekako nauče na jedan način klikanja, a ako im dodate još jedan gumb – tu bi mogao nastati problem. Ili možda ne bi… Jer, korisnici prije nekoliko godina i današnji korisnici se ne mogu mjeriti. Današnji traže više, istražuju, klikaju, isprobavaju. A kako se Office 365 mijenja, ipak bi bilo dobro da bi se IT odjeli mogli pripremiti na promjene koje dolaze… Jer možda neke funkcionalnosti nisu sukladne tvrtkinim pravilima pa ih treba onemogućiti, odnosno možda su neke funkcionalnosti baš nedostajale, pa se za njih treba dodatno pripremiti. Kako bilo da bilo, Office 365 promjene su javno dostupne, javno najavljivane i neke poprilično zanimljive funkcionalnosti su dostupne korisnicima ili će to uskoro postati. Tako ćete na ovom predavanju moći dobiti informacije o Office 365 Grupama, o Delve-u, ali i načinima prilagodbe Office 365 navigacijske trake, kao i o stvarima koje dolaze, poput Cluitter-a u OWA-i ili planiranom poboljšanju autentikacije s vanjskim servisima, imenicima i Yammerom.

Skinite prezentaciju

Igor Pavleković

AngularJS in an Hour (engl.) 200

srijeda, 16:00 - 16:45

Are you still writing your web applications using jQuery and direct DOM manipulation? It’s time to come in the light and embrace Single Page Applications. In this hour-long talk Shawn Wildermuth will walk you through creating a web app using AngularJS from scratch.

Skinite prezentaciju

Shawn Wildermuth

ASP.NET vNext - vrijeme velikih promjena 300

četvrtak, 10:00 - 10:45

ASP.NET vNext je najveća promjena koja se događa u razvoju WEB aplikacija na .NET platformi od samih početaka do danas. ASP.NET programeri se prebacuju na sljedeći nivo a tamo nas čeka: novi "cloud-optimizirani" ASP.NET koji je presložen i izgrađen od temelja, neovisan o punom .NET frameworku omogućujući izvršavanje aplikacije uz minimalni skup izabranih modula i side-by-side izvršavanje gdje svaka aplikacija može nositi svoj framework, ASP.NET izdvojen od IIS-a što omogućuje self-hosting ili hosting u bilo kojem drugom procesu, život bez System.Web imenskog prostora i drugo. A sve to nosi brže izvršavanje, potpuno modularnu gradnju gdje uzimamo samo ono što i trošimo, izvršavanje u istim uvjetima na razvojnim i serverskim računalima i ubrzani "in-memory compile" razvoj. Na predavanju ću kroz primjere pokazati kako s Visual Studiom 2014 ući u ovaj novi svijet, provjeriti navode iz uvoda i pokazati kako izgleda struktura novog projekta, gdje je nestao web.config i kako se u sve uklapa MVC verzije 6. Dođite na predavanje jer na kraju tražimo odgovore koji nas sve najviše zanima: što s našim "starim" Web.Forms, MVC 3, MVC 4 aplikacijama koje se izvršavaju u produkciji i rade uspješno i pouzdano te u kojem trenutku izabrati novi model gradnje ASP.NET web aplikacija.

Skinite prezentaciju

Dobriša Adamec

Automatizirano testiranje softvera u privatnom oblaku pomoću System Center proizvoda 400

srijeda, 14:00 - 14:45

U ovom predavanju demonstrirati ćemo na praktičnom primjeru testiranje softvera u privatnom oblaku pomoću System Center proizvoda – Virtual Machine Managera i Orchestratora. S obzirom na raznovrsnost okolina u kojima se softver mora istestirati, vidjet ćemo da korištenjem Virtual Machine Managera i Orchestratora možemo pojednostaviti i ubrzati cijeli proces testiranja. U demonstraciji prikazat ćemo na koji način testirati softver za SharePoint, te na koji način System Center proizvode integrirati sa drugim proizvodima u svrhu cjelokupne automatizacije testiranja.

Skinite prezentaciju

Matija Blagus

Azure - Nova generacija oblaka 200

srijeda, 12:15 - 13:00

Virtualne mašine, zvale li se Azure Compute, Azure Virtual Machines ili Amazon EC2 su već svima poznate i svaki cloud provider ima manje-više jednako dobro rješenje na tržištu. Međutim, najzanimljivije stvari u cloudu tek dolaze. Svaki provider pokušava ponuditi široku lepezu usluga i proizvoda koji će nam omogućiti brži, efikasniji i jeftiniji razvoj. Microsoft Azure je definitivno najbrže rastući proizvod unutar Microsofta, noviteti dolaze iz dana u dan. Dođite na predavanje i saznajte koje su te nove stvari, koje će vam zasigurno pomoći prilikom razvoja.

Skinite prezentaciju

Bruno Kovačić

Azure backup servis 200

srijeda, 15:00 - 15:45

Dobar informatički sustav ne mjeri se prostorom na disku, jačinom procesora, brojem servera, aplikacijama. Dobar informatički sustav je onaj koji može vratiti podatke iz sigurnosnih kopija (backupa). Podaci su ono što je jedino vrijedno na informatičkom sustavu, sve drugo je zamjenjivo. Podaci su jedinstveni. Koliko puta ste razmišljali o backupu kao usluzi? Da li bi voljeli imati backup na sigurnom mjestu, da ne morate brinuti o medijima, lokaciji? Azure backup servis možda rješava ova pitanja. Poslušajte predavanje i pogledajte demo Azure Backupa. Gdje i kako ga koristiti, koje su prednosti i… da, ima i nedostataka!

Skinite prezentaciju

Tomislav Lulić

C# 6.0 – nove stvari za lakši razvoj 300

četvrtak, 12:00 - 12:45

Nova verzija donosi novu sintaksu za hrpu raznih featurea. U ovom predavanju ćemo proučiti što sve možemo sad napraviti, ali ćemo se i fokusirati na dio koji se najviše promijenio – kompajler. Iako je „ispod haube“, novi kompajler donosi značajne promjene koje se odražavaju na mnogo više stvari od dodavanja jednostavnih featurea jeziku. Poznat i pod kodnim imenom Roslyn, ovaj novi open-source kompajler olakšava izradu ekstenzija i alata za C# kao i za VB.NET. Dođite na predavanje i pogledajte kamo nas budućnost nosi.

Skinite prezentaciju

Toni Petrina

Hereza u azurnome: ne-Microsoftove tehnologije na Microsoftovim serverima 200

četvrtak, 15:30 - 16:15

Surfajući bespućima interneta, autor je ovih redaka naletio na prilično tešku optužbu: da Microsoftov Azure jako dobro podržava Linux goste na virtualnim mašinama te solidno interoperira i s onim programskim jezicima i platformama koji nisu potekli iz Redmonda. Svi znamo da ne treba vjerovati svemu što se pročita na internetu, pa je dotični autor zasukao rukave i odlučio provjeriti ove granično blasfemične izjave. Kako će se zagriženi Linuxaš naviknuo na crno-bijele terminale snaći u azurnom? Hoće li PHP i Python pronaći zajednički jezik s ostatkom platforme? Je li stvar zbilja toliko uzbudljiva koliko trenutno zvuči? Spoilera nema - saznajte na predavanju.

Skinite prezentaciju

Nikola Plejić

Implementacija Scruma na IT projektima na brdovitom Balkanu 200

srijeda, 14:00 - 14:45

Svi znamo da je IT Projekt najbolje voditi agilnim metodologijama, a da je Scrum tu najpoznatiji. No, kako ga implementirati? Što može poći po zlu? Na ovom predavanju ćemo "secirati" uloge, događaje i artifakte na način da ćemo u tim, laganim za razumjeti terminima potražiti zamke i načine da se one izbjegnu.

Skinite prezentaciju

Nenad Trajkovski

Injekcija ovisnosti 300

četvrtak, 15:30 - 16:15

Dependency injection je tema o kojoj bi svaki developer koji se bavi objektno orijentiranim programiranjem trebao nešto znati. Saznajte što je i što nije dependency injection / inversion of control, koji su patterni i anti-patterni te kako nam pomaže u izgradnji modularnih, laganih za održavanje, testabilnih aplikacija.

Skinite prezentaciju

Marko Tošić

IPv6 danas 300

četvrtak, 12:00 - 12:45

IPv6 u Windows okruženju sve je više zastupljen te danas to postaje realnost na kojoj moramo počet raditi. Predavanje na ovu temu pokriva praktične primjere implementacije najčešćih servisa i njihovu konfiguraciju i pripremu na t.i. dual-stack.

Skinite prezentaciju

Luka Manojlovič

Kako je Dalibor pobijedio Netduino 300

četvrtak, 11:00 - 11:45

Predstavit ćemo Netduino kao Embedded uređaj i usporediti dostupan hardware. Proći ćemo kratko kroz .NET Micro Framework i predstaviti mogućnosti koje .NET Micro Framework nudi u kombinaciji sa Netduino platformom. Također, demostrativno ćemo prikazati neke od mogućnosti koje se nude u Netduino razvojnom okruženju. Kratko ćemo prikazati nekoliko primjera, od treptanja LED-ice, preko prikaza sadržaja na LCD-u, pa sve do podizanja Netduino web servera koji prati parametre sa priključenih senzora, a mi ih promatramo preko web preglednika u "stvarnom vremenu". Osvrnut ćemo se i na njegove prednosti i mane te ga usporediti Netduino sa Arduino platformom. Dođite, bit će super, a možda ćemo dijeliti i male poklone. Vidimo se!

Skinite prezentaciju

Dalibor Raičković

Kako radi autentikacija i autorizacija App-ova za SharePoint 2013/Office 365 300

četvrtak, 15:30 - 16:15

Ovo predavanje će vas naučiti sve što je potrebno znati da bi se razumjeli autentikaciju i autorizaciju App-ova za SharePoint/Office 365 Apps – zašto nam trebaju claims, što je OAuth, zašto mi treba STS i kako se u to sve uklapa AAD i ACS (i ostali zgodni akronimi ;). Također saznajte više o različitim vrstama Apps, temeljnoj Apps arhitekturi i kako konfigurirati SharePoint on-premise za podršku Apps.

Skinite prezentaciju

Zvonimir Mavretić

Kontinuirana isporuka kao pretpostavka za agilni razvoj 300

srijeda, 16:00 - 16:45

Tržište agilnog razvoja softvera se mijenja iznimno velikom brzinom, pa tvrtke koje djeluju na takvom tržištu trebaju moćne mehanizme za kontinuiranu isporuku novih verzija svojih aplikacija. Predavanje ćemo započeti opisom lean startup koncepta (Build-Measure-Learn) i agilne kontinuirane isporuke koja ga omogućava, nakon čega ćemo proći kroz niz sve kompleksnijih alata i metoda za izgradnju infrastrukture za kontinuiranu automatiziranu isporuku. Vidjeti ćete kako radi automatski build i CI (Continuous Integration), automatsko testiranje (Unit i Coded UI Tests), automatska isporuka (Release Management, lokalno i u Windows Azure) i automatsko prikupljanje podataka o ponašanju aplikacije u produkciji (Application Insights). Pridružite nam se na dinamičnom predavanju u kojem ćemo kroz veliki broj praktičnih demonstracija postepeno izgraditi nužnu infrastrukturu za ostvarenje uspjeha vašeg sljedećeg softverskog rješenja kroz česte, agilne i inkrementalne isporuke.

Skinite prezentaciju

Ognjen Bajić, Ana Roje Ivančić

Live Coding: iOS, Android i Windows Phone nativno! 400

četvrtak, 12:00 - 12:45

Xamarin alati omogućuju izradu Android i iOS aplikacija u C#, pružajući pritom potpun pristup nativnom API-u pojedine platforme, ali i velikom podskupu .NET-ovog BCL-a. Uz backend dio sustava, nedavno proširenje Xamarin Forms ujedinjuje i izradu korisničkog sučelja za iOS, Android i Windows Phone platformu kroz "XAML-like" sintaksu. U sklopu ovog predavanja, zaprljat ćemo ruke i iskušati Xamarin na konkretnoj aplikaciji. Odgovaramo na pitanja - kako oblikovati rješenje, infrastrukturnu i prezentacijsku logiku da u konačnici zadovoljimo sve tri fronte.

Skinite prezentaciju

Petar Kovačević

Live Coding: Razvoj aplikacija za sve Windowse 300

četvrtak, 11:00 - 11:45

Ne možete odlučiti da li razvijati aplikaciju za Windows Phone 8.1 ili Windows 8.1? U ovom “demo only” predavanju naučit ćete kako razvijati aplikacije za obje platforme, te kako jednim i pol udarcem ubiti dvije muhe. Dolaskom Windows Phone 8.1 Universal Apps su postale temelje sadašnjeg, a posebno budućeg trenda aplikacija za sve oblike Windows-a. Na ovom predavanju, napravit ćemo za vas aplikaciju koja radi na obje platforme, od početka do kraja.

Skinite prezentaciju

Andrej Radinger

Microsoft Azure kao platforma za stres test 300

četvrtak, 11:00 - 11:45

Microsoft Azure je sveobuhvatna platforma koja omogućava veliki broj scenarija, od SaaS, preko PaaS, pa sve do IaaS rješenja. Ovo predvanje obradit će IaaS dio vezan uz isporuku veće količine računala u vrlo kratkom vremenu, a sve u svrhu stres testiranja aplikacije. Bit će prikazano kako se spojiti na Azure pomoću powershell naredbi, kako pripremiti virtualno računalo i prebaciti ga u cloud kao predložak, te kako pomoću jednostavnih powershell naredbi instancirati željeni broj virtualnih računala i po potrebi ih upaliti i ugasiti na jednostavan način (jednom komandom). Podloga predavanju je real case scenarij koji je s pedesetak virtualnih računala na kojima je bio instaliran bot služio kao platforma za stres testiranje web aplikacije, a za potrebe projekta trebalo je u roku manjem od 1 radnog dana odabrati platformu, pripremiti predložak virtualnog računala, pripremiti bot i ostale segmente infrastrukture, prebaciti virtualno računalo u Azure, instancirati 50 računala i pokrenuti testiranje. Na prvi pogled nemoguća misija, a ako vas zanima kako je provedena u djelo - posjetite predavanje.

Skinite prezentaciju

Robert Petrunić

Microsoft SQL Server in Azure Virtual Machine - Configuring for maximum performance 300

srijeda, 15:00 - 15:45

Microsoft Azure Infrastructure Services (IaaS) omogućava nam pristup veoma skalabilnoj infrastrukturi korištenjem virtualnih poslužitelja i mreža. Iako su mogućnosti konfiguracije donekle ograničene - za razliku od fizičkih poslužitelja ili privatnog oblaka - unutar Azure Virtual Machine moguće je upogoniti i koristiti veoma zahtjevne SQL poslužitelje. Predavanje prikazuje najvažnije karakteristike Microsoft Azure platforme kao što su: veličina virtualnog poslužitelja, konfiguracija virtualne mreže i konfiguracija Azure pohrane. Ove karakteristike imaju izravan utjecaj na performanse SQL poslužitelja, a razumijevanjem načina na koji radi sama Azure infrastruktura i njezinim pravilnim podešavanjem, kao i podešavanjem određenih svojstava unutar virtualnog poslužitelja, moguće je znatno ubrzati SQL poslužitelj. Demo prikazuje kako ubrzati pristup pohrani korištenjem više diskova, a također i kako izgledaju neke od karakteristika infrastrukture koje možemo podešavati.

Skinite prezentaciju

Ljubo Brodarić

Migracija na Hyper-V koristeći Microsoft Virtual Machine Converter 3.0 300

srijeda, 12:15 - 13:00

Planirate li prelazak s postojeće virtualne infrastructure u Hyper-V ili pak zamijeniti fizičke strojeve virtualnim onda je ovo idealno predavanje za vas. U predavanju ćemo pokazati kako to učiniti zadnjom verzijom Microsoftovog besplatnog alata Virtual Machine Converter 3.0 koji nam je osim prekrasnih starih značajki donio i neke nove koje ćemo i pokazati na predavanju kroz demoe. Isto tako spomenut ćemo i mogućnosti konvertiranja s jedne virtualne platforme na Hyper-V pomoću drugih dostupnih nam alata.

Skinite prezentaciju

Romeo Mlinar

Neiskorištene mogućnosti Windowsa 8.1 200

srijeda, 16:00 - 16:45

Na ovom predavanju ćemo pokazati i objasniti neiskorištene mogućnosti Windowsa 8.1, odnosno one značajke koje ponekad puno mogu pomoći, a nismo nit svjesni da ih imamo nadohvat ruke. Kako W8.1 možemo pretvoriti u access point, kako i na koji način podesti prava korisniku da koristi Hyper-V, a da pritom nije administrator računala, objasniti i pokazati rijetko korištenu mogućnost VPN on Demand. Dođite i poslušajte što sve možemo s klijentom, a da toga nismo bili svjesni.

Skinite prezentaciju

Željko Lav Pišpek

Nikad lakši Machine Learning uz pomoć Azure platforme 300

četvrtak, 14:30 - 15:15

Microsoft je predstavio najnoviji servis u sklopu Azure platforme jednostavnog naziva Azure Machine Learning. Uz jednostavan naziv dolazi i jednostavnost postavljanja i korištenja machine learning-a, a to sve uz pomoć Azure infrastrukture. Više vam nije potreban doktorat da biste iskoristili određeni set podataka te isti klasificirali, trenirali ili predvidjeli rezultat, a sve to uz pomoć drag & drop funkcionalnosti bez ijedne linije koda. Za one zagriženije pokazat ćemo mogućnost korištenja popularnog i open source jezika R koristeći vlastite ili već gotove module. Za kraj ćemo vrlo jednostavno pristupiti našem postavljenom learning machine projektu pomoću API-a te naj taj način unaprijediti naše postojeće aplikacije "inteligencijom". U uvodnom dijelu predstavit ćemo osnovne karakteristike ovog super novog servisa, a zatim će se većina predavanja bazirati na praktičnim primjerima, kako biste nakon izlaska iz dvorane i sami mogli napraviti aplikaciju koja će predvidjeti budućeg hrvatskog predsjednika!

Skinite prezentaciju

Renato Jović

Nikad lakši MVVM uz MVVM Light 300

četvrtak, 14:30 - 15:15

MVVM pattern s nama je otkad je XAML-a, a s vremenom je razvijeno puno različitih frameworka koji olakšavaju primjenu tog patterna u aplikacijama. MVVM Light jedan je od njih - lagan, jednostavan, multiplatformski i nevjerojatno koristan. Odnedavno u verziji 5 donosi i nove mogućnosti, ali i podršku za nove platforme. Što MVVM je, a što nije, što je taj ViewModelLocator o kojem svi u društvu pričaju, kako komunicirati između neovisnih komponenata u aplikaciji, kako se u cijelu priču uklapa dependency injection te puno drugih MVVM Light detalja saznajte na ovom predavanju, uz niz praktičnih demoa.

Skinite prezentaciju

Igor Ralić

Node.js for .NET Developers (engl.) 200

srijeda, 14:00 - 14:45

We have more and more choices about how we create web applications these days. Node.js is a solution that changes the nature of web development by allowing us to write JavaScript on both sides of the wire. In this talk, Shawn Wildermuth will show you how Node.js works.

Skinite prezentaciju

Shawn Wildermuth

Office 365 API - Ured iz oblaka u vašoj aplikaciji? 300

četvrtak, 10:00 - 10:45

Office 365 API-i omogućuju razvojnim inženjerima integraciju Office resursa poput kalendara, kontakata, mailova, datoteka ili profila korisnika direktno unutar njihovih aplikacija. Tako na primjer, uz korištenje Office 365 API-a, nativna WinRT aplikacija može pristupiti direktno do korisnikovog Exchange kalendara ili može poslati mail u ime korisnika. Analogno, web aplikacija s opcijom spremanja podataka može ponuditi spremanje direktno na OneDrive odnosno u korisnikov SharePoint "My Documents" folder. Dođite na predavanje i saznajte koje vrste API-a postoje, koliko je cijela priča jednostavna ili komplicirana, te kroz primjere pogledajte kako se API-i koriste u praksi. Vidimo se!

Skinite prezentaciju

Saša Tomičić

Office 365 u malim tvrtkama s poslovne strane 200

srijeda, 11:15 - 12:00

Nakon početnih otpora prema Cloud servisima, u što se računa i Office 365, tvrtke sve više gledaju ovu vrstu servisa kao kvalitetnu zamjenu za svoje onemoćale sustave. Manje tvrtke nisu imale financijske mogućnosti koristiti sve prednosti kolaboracije zbog, ne malih, cijena implementacije. Ako su i uspjele implementirati sustave i servise, održavanja nije bilo ili je bilo većinom orijentirano na gašenje vatre, umjesto razvoja poslovanja na postojećim (skupim) servisima. Ovo predavanje bi se osvrnulo na poslovni aspekt korištenja Office 365 servisa kroz neke financijske i korisničke izračune i razmišljanja. Što to donosi informatičkim guruima koji im, i ako, održavaju sustav.

Skinite prezentaciju

Tomislav Lulić

Osiguranje kvalitete i nadzor aplikacija kroz Visual Studio Online i Microsoft Azure 300

srijeda, 15:00 - 15:45

Visual Studio Online kao skup ALM alata u oblaku zajedno sa pojedinim servisima ugrađenima u Microsoft Azure omogućuju razvojnim timovima kompletno upravljanje životnim ciklusom aplikacija bez vlastite serverske infrastrukture. Oba dva Microsoftova proizvoda rapidno se razvijaju te svakih nekoliko tjedana dobivaju sve više i više funkcionalnosti. Na ovom predavanju bavit ćemo se servisima koji omogućavaju nadgledanje, analizu i automatizirano testiranje aplikacija. Glavninu predavanja posvetit ćemo najnovijim zvijezdama među Microsoftovim ALM alatima u oblaku. To su Application Insights te alati za automatizaciju testiranja web aplikacija direktno iz web sučelja. Microsoft Application Insights predstavljen je prošle godine i jedan je od najnovijih Microsoftovih alata za pomoć u razvoju aplikacija. Riječ je o skupu cloud servisa koji nam efikasno daju odgovore na pitanja: Je li naša aplikacija dostupna, kakve su performanse, tko ju, koliko i na koji način koristi. U kombinaciji sa alatima za automatizirani cloud testing, ovi servisi omogućuju nam potpuni nadzor nad zdravljem, kvalitetom i performansama naših aplikacija. Dođite na predavanje, čeka Vas niz zanimljivih i korisnih demoa na kojima ćemo uživo prezentirati mogućnosti navedenih alata.

Skinite prezentaciju

Ivan Kardum

Poštar zvoni dvaput - dostava podataka u Azureu 200

srijeda, 11:15 - 12:00

Azure nudi hrpu mogućnosti za dostavu podataka, poruka i komunikaciju između aplikacija i uređaja. Od običnih redova, preko Service Busa i notifikacija, do event huba i BizTalka, na developerima je da iskoriste ove mehanizme u svojim aplikacijama. Na predavanju ćemo ih sve opisati, usporediti i pokazati pokoji demo kako to sve funkcionira.

Skinite prezentaciju

Luka Lovošević, Antonio Faletar

Potpuni nadzor i upravljanje mobilnih uređaja uz Microsoftov Enterprise Mobility Suite 200

četvrtak, 14:30 - 15:15

Enterprise Mobility Suite (EMS) sa tri paketa proizvoda (Microsoft Azure Active Directory Premium, Windows Intune i Microsoft Azure Rights Management) te područjem djelovanja unutar MDM, MAM, MIM i MCM (Mobile: Device, Application, Information i Content Managemet), donosi cjelokupno rješenje za upravljanje tablet uređaja i pametnih telefona. U kombinaciji prikaza mogućnosti EMS funkcionalnosti i praktičnih primjera za upravljanje mobilnih uređaja, na predavanju ćemo pokazati najbitnije mogućnosti EMS sustava i dati univerzalne smjernice u izradi mobilne strategije za upravljanje mobilnih uređaja, sa naglasnom na praktične potrebe korisnika u kontekstu trenutnih zakonodavnih zahtjeva. Tijekom predavanja posebno ćemo se osvrnuti na stvarne potrebe korisnika u upravljanju mobilnih uređaja te izazove oko testiranja i odabira korporativnih EMM rješenja.

Dalibor Gotić, Tomislav Poljak

Power Query i 'M' jezik - ETL nadohvat ruke? 300

srijeda, 11:15 - 12:00

ETL (Extract-Transform-Load) je kompleksna disciplina dohvata, transformacije i punjenja transformiranih podataka koja je rezervirana za specijalizirane alate i eksperte koji se bave integracijom podataka. Pojavom Power Query dodatka za Excel, neke ETL funkcionalnosti čine se nadohvat ruke širem krugu korisnika. Predavanje na primjerima propituje mogućnosti Power Query-a u kombinaciji s "M" jezikom koji se nalazi "ispod haube" kao priručnog ETL alata. Predavanje je namijenjeno podatkovnim analitičarima i ostalim naprednim korisnicima Excela koji se u svakodnevnom radu bave manipulacijom podataka iz različitih izvora radi potrebe izvještavanja.

Skinite prezentaciju

Josip Nadih

SharePoint Online za male tvrtke 200

četvrtak, 14:30 - 15:15

Office 365 je jedan od najmodernijih cloud servisa današnjice od kojeg koristi mogu imati velike i male tvrtke. Pokazat ćemo kako u malim tvrtkama (do 15-ak djelatnika) možemo koristiti SharePoint Online bez potrebe za naprednim informatičkim vještinama ili poznavanjem programiranja, u svrhu ispunjenja poslovnih potreba te unaprjeđenja i modernizacije poslovanja. Dodaknut ćemo se i vezanih tehnologija kao što su OneDrive for Business i OneNote te prikazati njihovu primjenjivost i vrijednost u poslovanju. Primjeri i informcije će biti iz realne prakse na već implementiranim SharePoint Online rješenjima u malim tvrtkama u Hrvatskoj.

Skinite prezentaciju

Hrvoje Kusulja

SQL Server Integration Services – pogled iz perspektive razvojnog inženjera 200

srijeda, 12:15 - 13:00

SQL Server Integration Services (SSIS) se uglavnom koristi u sklopu DWH/BI projekata za izradu kompleksnih ETL (extract-transform-load) paketa za transformaciju i prijenos podataka. Zbog toga su većinom njegovi korisnici database developeri i BI konzultanti. No ovaj alat može poslužiti i ne-DB developerima koji trebaju u svoju aplikaciju integrirati podatke iz drugih IT sustava. Ponekad programeri razvijaju vlastite aplikacije za prijenos podataka i uzalud troše svoje vrijeme na zadatke koji se mogu puno brže napraviti kroz SSIS. Na predavanju ćemo pokazati kako napraviti SSIS paket i deployati ga u SQL Server te proći kroz scenarije korištenja te prednosti i mane ovakvog pristupa. Krajnje praktično predavanje na temu kako lagano integrirati vlastitu aplikaciju s drugim sustavima iz vlastitog iskustva na CRM projektima koji zahtijevaju veliki broj integracija. Ako se vrlo često susrećete sa ovakvim zahtjevima, dođite na predavanje jer možda vam SSIS može olakšati život.

Darko Jovišić

Što nam donosi System Center vNext? 200

četvrtak, 15:30 - 16:15

Možda ste primijetili da je relativno nedavno, uz Windows Server vNext i Windows 10, izdana i preview verzija (Technical Preview) System Center proizvoda. Ova verzija predstavlja svojevrsni pogled u budućnost, odnosno priprema nas na mogućnosti sljedeće verzije obitelji proizvoda, u ovom trenutku poznatih pod imenom System Center vNext. Iako nisu dostupne preview verzije svih proizvoda iz System Center obitelji (na koje smo navikli), novosti i smjer u kojem Microsoft s ovim alatima ide, vidi se već i sad u ovome što je dostupno. Na ovom predavanju ćete saznati kako upogoniti ovu verziju (za testiranje), što je novo, što je dodano te čega više nema, odnosno sve što je zanimljivo za ovu dostupnu verziju System Center alata. Pridružite nam se!

Skinite prezentaciju

Tomica Kaniški

Što nam donosi Windows Server vNext? 200

srijeda, 16:00 - 16:45

Trenutna verzija Windows Server proizvoda se praktički nije još ni ohladila, a već nam na vrata kuca sljedeća (trenutno u Technical Preview fazi). Novosti već i sada, u ovoj relativno ranoj fazi, ima mnogo – ovo predavanje će se fokusirati na nekoliko njih, koje ćemo objasniti i prezentirati kroz demoe. Mogućnosti, odnosno novosti kojih ćemo se dotaknuti su Network Controller, Rolling Cluster Upgrade, Storage QoS i Storage Replica te novosti u Web Application Proxy roli. Pridružite nam se!

Skinite prezentaciju

Tomica Kaniški

Storage Spaces - Software Defined Storage building brick 300

srijeda, 11:15 - 12:00

Bez obzira da li gradite privatni oblak, hibridno okruženje ili možda "samo" virtualizacijsku platformu bez sumnje ćete trebati središnje mjesto za pohranu. Storage Spaces je tehnologija koja nam omogućava izgradnju sustava za pohranu upotrebom Windows Servera. Odlikuje je visoka dostupnost, skalabilnost, fleksibilnost i upotreba "jeftinih" komponenti. Tijekom predavanja zavirit ćemo pod haubu i prikazati što je i kako radi Storage Spaces, načine primjene i neke mogućnosti tehnologije kao što su: Storage tiers, Write-back cache i Automatic Rebuild.

Skinite prezentaciju

Ljubo Brodarić

Sve o storageu na Windows Server 2012 R2 300

četvrtak, 10:00 - 10:45

Predavanje će obuhvatiti sve mogućnosti koje donosi 2012 / R2 Server na području storagea. Kroz praktične primjere ćemo vidjeti funkcioniranje SMB3.0 multichannel, scale out file server, continuously available file share i storage spaces. Dotaknut ćemo se i novog file sistema ReFS, pogledati gdjee ga je pametno upotrijebiti u našim okruženjima te kako koristiti deduplikaciju, a pogledat ćemo i šta dolazi u sljedećoj verziji Windows Servera.

Skinite prezentaciju

Luka Manojlovič

Svoje znanje izrade web-stranica iskoristite za razvoj Apps for Office 300

srijeda, 14:00 - 14:45

Širom svijeta ima više od milijardu korisnika Microsoft Office proizvoda, a uz njih sve je više korisnika Office365 sustava. Jedan od najboljih načina da ponudite svoje usluge i proizvode tim korisnicima je tako da razvijete Apps for Office. Što je to? Ukratko, radi se o web stranici koja se smješta unutar neke od Office klijentskih aplikacija, bez obzira da li se radilo o klasičnim Office aplikacijama (Outlook, Word, Excel itd.) na desktop računalima, ili onima koje se koriste kroz web sučelje (Outlook Web App, Office on-line), te na različitim mobilnim platformama (Office Mobile). Prednost koju nudi razvoj Apps for Office je ta što uz relativno malo ulaganje i korištenje postojećih kompetencija i znanja o HTML5, CSS4, JavaScript, Python, Ruby, PHP, ASP.NET, itd., možete ponuditi korisniku da upotrijebi vašu uslugu ili proizvod točno u trenutku kada je to najlogičnije za njega: dok piše e-mail, zakazuje sastanak ili unosi podatke u Word ili Excel dokument. Dođite i pogledajte konkretne ideje i primjere kako to napraviti – a sve u nekoliko kratkih, ali korisnih i efikasnih prezentacija!

Tomislav Bronzin

Windows 10 Technical Preview 200

četvrtak, 12:00 - 12:45

Windows 10 je klijentski sustav koji će „pomiriti“ dva klasično računalo s mišem i tipkovnicom i tablet. Adaptivno sučelje Continuum, redizajniran Start izbornik koji jako nalikuje klasičnom, iz Windows 7 doba, virtualne radne površine i brojne druge novosti su zaista dobar smjer razvoja do finalne inačice sustava. Na ovom predavanju ćete se upoznati s ovim, ali i brojnim drugim značajkama novog OS-a koji će, bez sumnje, zaista postati OS za sve vrste računala i uređaja.

Skinite prezentaciju

Goran Medić

Windows Server 2003 migracija 200

srijeda, 12:15 - 13:00

Budući za svega nekoliko mjeseci prestaje podrška za Windows Server 2003 operativni sustav krajnje je vrijeme za migraciju servisa koji se na njemu još nalaze. Kako bi migracija uzrokovala što manje glavobolja potrebno ju je dobro isplanirati. U današnje vrijeme to je znatno zanimljivije jer osim što treba odlučiti koje servise migrirati i na koji način to učiniti treba odlučiti i kamo ih migrirati. Na fizičke servere, u virtualnu okolinu ili se odlučiti za neku od brojnih opcija koje danas pruža Cloud. Cilj predavanja je predstaviti metodologiju planiranja, pružiti informaciju o mogućim scenarijima i pokazati konkretne načine migracije nekih servisa.

Skinite prezentaciju

Renato Njirjak

WinJS izlazi na globalnu pozornicu 200

srijeda, 15:00 - 15:45

Najbitnija novost u WinJS 3.0 je podrška za najpopularnije desktop i mobilne preglednike. Sva ljepota i elegancija WinJSa donedavno ograničena samo na Windows ekosustav, sada postaje dostupna posvuda, pa čak i u hibridnim aplikacijama izrađenim pomoću Apache Cordove. Predefinirane kontrole su bitno poboljšane i prilagođene različitim veličinama ekrana, a kad se tome još pribroji nova modularizacija koda za lakše održavanje i bolje performanse, stvarno nema isprike da vaša iduća web aplikacija ne koristi WinJS. Na početku predavanja će biti kratak uvod u WinJS i novosti u verziji 3.0 nakon čega će se kroz više demoa pokazati kako sve to funkcionira u praksi i na različitim uređajima.

Skinite prezentaciju

Matija Šmalcelj

Your valuable data in the cloud? How to get the best protection! 200

četvrtak, 10:00 - 10:45

The threat landscape is rapidly changing as is the way we are delivering our services to end-users and customers. Criminals are using evolving technologies to try to get to your data. How can we keep our valuable info secure when we are moving our users and workloads to the cloud. In this session Trend Micro will share info about the latest threats and how you can protect your users and data when making use of cloud technology like Office 365 or Azure.

Albert Kramer