Predavanja

Microsoft Cloud Future (200)

srijeda, 11:15 - 12:00

Izašle su nove verzije Windows Servera 2012 i System Center proizvoda. Azure dobiva nove funkcionalnosti iz mjeseca u mjesec. Još smo jedan korak bliže unificiranom oblaku i uslugama koje on pruža. U predavanju ćemo posložiti sve kockice Microsoftovog Clouda te dati konceptualni i tehnički pregled svih rješenja o kojima ćemo slušati u nastavku konferencije.

Tomislav Tipurić

Što je novo u Windows 8.1 za developere? (200)

srijeda, 11:15 - 12:00

Windowsi 8.1 donijeli su nam svega lijepoga i novoga, stišali neke kritike i popravili neke scenarije. No, puno se promjena događa i ispod "haube" - mi ćemo se na ovom predavanju fokusirati na one namijenjene developerima. Što novoga možemo koristiti, što nam dolazi out-of-the-box, koje nove API-je smo dobili i kako to sve skupa iskoristiti i u "starim" 8.0 aplikacijama. Možda je upravo 8.1 omogućio neki scenarij koji ste do sada smatrali nemogućim, teškim ili skupim.

Domagoj Pavlešić

One ASP.NET (200)

srijeda, 11:15 - 12:00

Polako ali sigurno, ASP.NET framework grabi naprijed velikim koracima, a promjene su više vidljive iznutra, gdje se mjenjaju neki koncepti koji su sa nama od samog nastanka ovoga frameworka. U početku je to bio WebForms, pa je došao MVC, probleme REST APIja je rješio WebAPI, sada se priča o nekakvom OWINu. Kako sve to izgleda iz ptičije perspektive, što novoga donosi i što se mjenja sa postojećim stvarima, pokazati ćemo u ovoj prezentaciji. Uz objašnjenja samog pojma One ASP.NET, i asocijacijama na Lego kockice, u demo-ima ćemo vidjeti i kako to izgleda u praksi, sa MVC 5 i novim Identity (membership) sustavom. Ovom prezentacijom će te dobiti uvid u trenutno stanje i budućnost Microsoft web alata, što vam može pomoći da se pripremite na eventualne promjene koje dolaze.

Hrvoje Hudoletnjak

Windows 8.1 novosti (300)

srijeda, 12:15 - 13:00

Windows 8.1 je prva nadogradnja nove generacije klijentskih Windows sustava. Godinu dana nakon Windows 8 sustava, Windows 8.1 donosi novosti i poboljšanja u nekoliko kategorija. Značajke kao što su Workplace Join i Work Folders povećavaju mogućnosti BYOD koncepta omogućujući korisnicima i administratorima praktičnije korištenje osobnih uređaja unutar korporacijskog okruženja. Implementirana je mogućnost direktnog prikaza klasičnog Desktopa, omogućeno automatsko pokretanje VPN veza kao i upravljanje Start ekranom putem Group Policyja. Na predavanju ćete se upoznati s ovim, ali i brojnim drugim značajkama novog OS-a.

Goran Medić

Novi VMM... što je ustvari novo? (300)

srijeda, 12:15 - 13:00

Relativno nedavno, svjetlo dana je ugledao i Microsoftov System Center 2012 R2. Kako ovaj paket sam po sebi ne treba previše predstavljati (jer svi koji ga trebaju, uglavnom znaju što je i zašto ga trebaju), ideja ovog predavanja jest predstaviti novosti u zadnjoj dostupnoj verziji jednog proizvoda iz paketa – preciznije, novosti u System Center 2012 R2: Virtual Machine Manager (VMM) proizvodu. VMM je tu odavno, postaje moćniji iz verzije u verziju, a u ovom predavanju ćemo se posebno osvrnuti na novosti vezane uz podršku za nove mogućnosti Windows Servera 2012 R2 (poboljšanja u dijelu networkinga, upravljanja storageom, virtualizacijom i sl.).

Tomica Kaniški

Nokia Imaging SDK: Kako napraviti čuda sa slikama u Windows Phone aplikacijama (300)

srijeda, 12:15 - 13:00

Slike su danas gdje god se okrenemo. Instagram je osvojio svijet dijeljenjem fotografija, Facebook je kupio Instagram, a Twitter je počeo automatski otvarati i prikazivati slike iz tweetova. U Nokiji su prepoznali taj trend te su razvili pametne telefone s uvjerljivo najboljim kamerama na tržištu. Kao i obično, nisu developere ostavili na cjedilu, nego su razvili i prateći SDK koji nam omogućuje da napravimo čuda sa slikama u malo linija koda. Imate ideju za novu, jako cool foto aplikaciju? Imate već postojeću aplikaciju u koju želite ubaciti novi feature koji će nešto raditi sa slikama? Entuzijastični ste oko Windows Phone platforme i Nokia uređaja? Dođite na ovo predavanje, upoznajte se s Nokia Imaging SDK-om i saznajte kako vam može pomoći u rješavanju klasičnih problema u radu sa slikama.

Igor Ralić

WebAPI + knockout.js = Single Page Apps (300)

srijeda, 12:15 - 13:00

Današnji trendovi razvoja web aplikacija uvelike redefiniraju sve što smo zadnjih godina radili i primjenjivali. Više nego ikad želimo brze i responzivne web aplikacije koje uvelike daju korisnicima dojam gotovo instant odgovora na njihove zahtjeve. U tome nam pomaže sve veći trend razvoja bogatih klijentskih aplikacija, u kojima veliki udio koda i logike radimo upravo na klijentu, pritom postavljajući server u ulogu servisa koji služi za isporuku i obradu podataka s klijentskog sloja aplikacije. Također bitan trend koji nam pomaže u izradi modernih web aplikacija je i arhitekturni pristup razvoju web aplikacija kao Single Page Aplikacija. U ovim slučaju, interakcije korisnika s aplikacijom se odvijaju unutar jedne stranice, dok upravljanje prikazom i podacima preuzima klijentski sloj te stranice, pritom se oslanjajući na interakciju sa serverskim dijelom aplikacije putem odgovarajućih servisa. Cilj nam je upoznati vas s nekim od tehnologija dostupnim razvojnim inženjerima na Microsoft platformi za izradu modernih web aplikacija. Primarno želimo vas upoznati s novim Single Page Application predloškom za aplikacije, ASP.NET Web Api-em kao odličnom podrškom na server strani, te Knockout JS kao klijentskim frameworkom pomoću kojeg sve spomenute interakcije postaju jednostavno ostvarive.

Vladan Strigo

Napredne funkcionalnosti SCOM 2012 R2 alata (300)

srijeda, 14:00 - 14:45

Na predavanju će biti predstavljen alat za nadzor Data Centar okoline SCOM 2012 R2 i novosti koje on donosi kao što su: System Center Advisor, Microsoft Monitoring Agent, Java Application Performance Monitoring, UNIX i Linux nadzor, Dashboard & Visualization, Management Pack Updates. Između ostalog bit će prikazane koristi od implementacija novih mogućnosti kao što su: Global Service Monitor - Nadgledanje "vanjskih" aplikacija koristeći Microsoft monitoring agente na internetu Servisna stabla - Mogućnost grafičkog prikaza međuovisnosti pojedinih komponenti jednog servisa I na kraju, predstavit ćemo real life scenarij za uporabu navedenih mogućnosti SCOM 2012.

Jurislav Petrović

Komunikacija između aplikacija u Windows Phoneu 8 (300)

srijeda, 14:00 - 14:45

Windows Phone 8 donosi jednu značajnu novost u razvoju aplikacija u vidu komunikacije između aplikacija. Prethodne verzije Windows Phona nisu dozvoljavale komunikaciju između aplikacija. Windows Phone 8 omogućuje dva tipa komunikacije između aplikacija - File Type Associtaion i Protocol Association. Oba tipa komunikacije će biti predstavljena na ovom predavanju uz konkretne demonstracije. Ova nova funkcionalnost bitno pojednostavljuje komunikaciju među aplikacijama na samom uređaju te omogućuje pokretanje jedne aplikacije iz druge, što prije nije bilo moguće, osim sa sistemskim aplikacijama.

Andrej Radinger

Novosti u Visual Studio 2013 koje će web-developerima olakšati posao (200)

srijeda, 14:00 - 14:45

I ovaj put, svježa verzija Visual Studia donosi cijeli niz novih i zanimljivih mogućnosti za sve svoje korisnike. Između ostalog, tu je i pregršt novosti za sve nas koji se bavimo razvojem web aplikacija. Želite li vidjeti hrpu tih novotarija u akciji, uz puuuno demo-a, ovo je predavanje za Vas!

Ivan Popek

Migriraj me na Hyper-V! – alati i savjeti (200)

srijeda, 15:00 - 15:45

Želite napraviti migraciju postojeće VMware virtualne infrastrukture na Hyper-V? Migracija na Hyper-V nikada nije bila jednostavnija. Na ovom predavanju napravit ćemo pregled alata za migraciju i dat ćemo vrijedne savjete koji će vam pomoći kako bi migracijski put išao brzo i lako.

Romeo Mlinar

Scale Out File Server - visoko dostupna i skalabilna pohrana (300)

srijeda, 15:00 - 15:45

Najnoviji "Release" Microsoftovog operacijskog sustava Windows Server 2012 R2 donosi mnoštvo novih i poboljšanih funkcionalnosti između kojih se, a unutar sustava za pohranu krije Scale Out File Server. Radi se o tehnologiji koja omogućava virtualizaciju pohrane, visoku dostupnost i namijenjena je primarno za Hyper-V i SQL. Korištenjem SOFS-a moguće je izgraditi "jeftini" centralizirani sustav za pohranu koji će činiti okosnicu na primjer privatnog oblaka. Predavanje prikazuje što je SOFS, a demo kako ga izgraditi i neke od najvažnijih funkcionalnosti kao što su Automatic Rebalancing i Transparent Failover.

Ljubo Brodarić

Korištenje poznatih JavaScript biblioteka u razvoju Windows 8 aplikacija (300)

srijeda, 15:00 - 15:45

Sve do nedavno razvoj desktop i web aplikacija su bila dva potpuno različita svijeta. Windows desktop aplikacije su morale biti razvijane koristeći primjerice XAML i C#, dva jezika potpuno strana web developerima naviknutima na poznati stari HTML, CSS i JavaScript. Microsoft i njegov WinRT sustav predstavljen ne tako davne 2011. godine su odlučili promijeniti igru. Od sada web developeri sve svoje znanje web tehnologija mogu primijeniti na razvoj Windows Store aplikacija bez ijedne linije XAML-a ili C#-a. Naravno, mogućnost razvoja aplikacija u JavaScript jeziku otvara vrata mnoštvu korisnih biblioteka s kojima se susrećemo u svakodnevnom razvoju kao što su jQuery, jQueryUI, KnockoutJS ili requireJS. Većinu predavanja ćemo provesti u Visual Studiju u kojem ćemo demonstrirati korištenje gornjih JS biblioteka te na kraju dokazati kako od prvog dana razvoja Windows Store aplikacija možemo iskoristiti prethodno web iskustvo u izradi budućih popularnih Windows 8 aplikacija a pritom što lakše i bezbolnije napraviti prijelaz na WinJS framework.

Renato Jović

Seciranje web aplikacija uz pomoć novih IE11 Developer Toolsa (300)

srijeda, 15:00 - 15:45

Novi Internet Explorer 11 je još bolji, brži i ljepši, ali to više i nije neko iznenađenje. S druge strane,k ono što jest su fenomenalni, potpuno redizajnirani Developer Toolsi koji dolaze s njim i omogućuju analizu web aplikacija sve do najsitnijih detalja. U novoj verziji se tako, uz već od prije prisutne stvari poput pregleda HTMLa i CSSa, sada može pratiti i odaziv sučelja, zauzeće memorije, pronalaziti najsporije javascript funkcije, simulirati GPS lokaciju i razne veličine ekrana. Cilj ovog predavanja je, osim brzog pregleda novotarija, pokazati uživo na demo aplikaciji kako pronaći i popraviti neke malo kompleksnije probleme iz stvarnog života koji uzrokuju pad performansi, slabu responzivnost sučelja, a samim time i loše korisničko iskustvo. Dobro je spomenuti i da se slični alati nalaze u Visual Studiju pa se prikazano može primjeniti i za debugiranje Windows Store aplikacija pisanih JavaScriptom.

Matija Šmalcelj

WS2012 R2 Hyper-V pomiče granice virtualizacije (300)

srijeda, 16:00 - 16:45

Nebo je granica, a osobito u virtualizaciji. Microsoft je napravio ogroman napredak u poboljšanju mogućnosti Hyper-V role u Windows Serveru 2012 R2, te je jasno da nezaustavljivim tempom gura virtualizacijsku tehnologiju prema naprijed. U ovom predavanju pokazat ćemo nekoliko bitnih novosti koje dolaze s Hyper-V rolom, a posebnu pažnju obratit ćemo na Gen2 virtualne mašine, visoku dostupnost te upravljanje i konfiguriranje Hyper-V putem PowerShella što uključuje, kreiranje virtualnih mreža, switcheva, diskova, mašina. Uz sve navedeno pokazat ćemo mnogobrojne zanimljive demoe.

Romeo Mlinar

Zaštita e-mail poruka od gubitka, ali u oblaku (300)

srijeda, 16:00 - 16:45

Zamislite situaciju… Lokalna instalacija Exchange poslužitelja, korisnik izbriše e-mail poruku, te se nakon nekog vremena ipak sjeti da mu je ta poruka potrebna. Istekla su sva standardna vremena čuvanja e-mail poruka na Exchange-u, te poruke više nema, nego je samo dostupna na backup traci. Admin trči, vadi traku, kreira recovery bazu podataka, radi restore proceduru, vraća korisnički mailbox, nakon čega vraća i izbrisanu e-mail poruku. No, kako riješiti takvu situaciju u oblaku? Gdje su trake, kako napraviti restore, odnosno kako vratiti izbrisanu e-mail poruku. Tehnologije koje su se pojavile u posljednje dvije verzije Exchange sustava, a koje su dostupne i u Exchange Online-u (Office 365) omogućavaju povrat takvih podataka. No, admini moraju naučiti razmišljati na drugačiji način, te prihvatiti te nove tehnologije. Što je single item recovery, što je legal hold, koja su vremena rententiona dostupna u Office 365 sustavu, te kako ih koristiti, možete saznati na ovom predavanju.

Igor Pavleković

Poboljšajte UI/UX vaših Windows (Phone) 8 aplikacija na jednostavan način (200)

srijeda, 16:00 - 16:45

Funkcionalna aplikacija nije kraj vašeg puta nego prvi korak. Jednom kad korisnik skine vašu aplikaciju, ona mora oduševiti izgledom, animacijama i interakcijom. Na koji način napisti i gdje staviti takav kod vidjet ćete na ovom predavanju. Vidjet ćete kako izdvojiti logiku za animacije i interakciju i staviti ih u behaviorse - iskoristive fragmente koda koji vam za čas posla mogu poboljšati aplikaciju i impresionirati korisnika.

Toni Petrina

User Experience na savršenom web-projektu (100)

srijeda, 16:00 - 16:45

BliVakker, u prijevodu "budi lijepa", je daleko najveća web trgovina ženske kozmetike u Norveškoj s više od 100 milijuna kuna prihoda godišnje i 350 tisuća registriranih korisnika. Broj posjeta mobilnim uređajima se tijekom 2013. udvostručio u odnosu na godinu ranije. To je bio dovoljan znak da web trgovinu treba prilagoditi novim uvjetima i potrebama korisnika. Na ovom predavanju možete čuti kako je u Pet Minuta tekao proces od osmišljavanja koncepta i dizajna mobilnog weba, prilagodbe postojećih poslovnih i prodajnih procesa preko razvoja i testiranja web tehnologija pa sve do uspješnog lansiranja u rujnu ove godine. Pripremite se za buzzword bingo: UX, UCD, UI, HTML5, CSS3, JS, RWD, Git, QA, OCD i sve ostale kratice.

Merlin Rebrović

SQL: Backup, restore, disaster recovery (1/2) (300)

četvrtak, 10:00 - 10:45

Želite li zaista razumjeti razliku između full, simple, i bulk logged recovery modela, i kako izabrati? Onda je ovo stvoreno za Vas. Biti će objašnjene osnove transaction loga, razliku između truncate i shrink, zašto raste, i kako ga (i da li uopće) smanjivati. Kako odrediti idealnu veličinu i spriječiti njegov ekscesni rast. Kako optimizirati njegove performanse s nekoliko jednostavnih (i nekih manje jednostavnih) trikova. Rezultat će biti bolje performanse čitave baze u svim operacijama koje mijenjaju podatke (write, tj. ins/upd/del/alter/create...). Demo interne logičke strukture (Virtual Log Files), kako dijagnosticirati problem kad se log ne može smanjiti, te kako ga ispravno smanjiti nakon ekscenog rasta. Backup - koje su prednosti i mane nativnog SQL backupa naspram općenitih alata za backup kao npr. Data Protection Manager, Symantec BackupExec itd? Kratki pregled Full, Differential i Transaction log backupa. Što je to point-in-time restore. Demonstracija kreiranja full, differential i transaction log backupa koristeći dvije metode: Maintenance Planove (za početnike) i Ola Hallengren skripte (za napredne).

Vedran Kesegić

Kako pojednostaviti administriranje manjih okruženja? (200)

četvrtak, 10:00 - 10:45

Kvalitetno rješenje za male tvrtke (do 25 korisnika) u kombinaciji sa uslugama u oblaku. Gašenjem linije proizvoda pod nazivom Small Business Server, Microsoft pokušava promijeniti svijest manjih IT okruženja, koja bi se bazirala na hibridnom sustavu on-premise i cloud rješenja. Prva verzija Essential servera dočekana je na „nož“, zbog popularnosti SBS-a i mogućnosti koje je pružala. Da li je to stvarno tako i što je to u drugom izdanju Essential-a poboljšano i novo? Kako zavoljeti ovaj proizvod, uz upoznavanje njegovih prednosti i mogućnosti. Osvrt na integraciju sa Office 365, User expirience, olakšani backup sustav, korisničke kvote, health monitoring, VPN Connector.

Tomislav Lulić

Rapid Application Development korištenjem CRM 2013 (200)

četvrtak, 10:00 - 10:45

Koliko vremena u razvoju aplikacija trošite na razvoj funkcionalnosti koje nisu osnovne poslovne funkcionalnosti? Stvari kao što su sigurnost, data access layer, export i import podataka, workflow i slično. Dosta tvrtki je razvilo vlastite frameworke koji im ubrzavaju razvoj i omogućavaju im da repliciraju infrastrukturne funkcionalnosti između različitih projekata. Umjesto razvoja vlastitog frameworka zašto ne bi iskoristili Dynamics CRM koji je odlična platforma za razvoj poslovnih aplikacija jer osigurava osnovnu aplikativnu infrastrukturu. Dynamics CRM koristi deklarativni dizajn što znači da osnovnu prilagodbu sustava može raditi i konzultant bez znanja programiranja, dok se razvojni inženjer može fokusirati na kompleksnije zadatke. CRM je izuzetno primjenjiv za bilo koji oblik aplikacija u kojem se vode evidencije, registri te upravlja odnosima (kupci, studenti, pacijenti, građani,…). Dođite na predavanje i saznajte zašto sam se kao progamer oduševio s CRM platformom od trenutka kad sam je vidio…

Darko Jovišić

Big Data: I Microsoft ima slona za utrku (300)

četvrtak, 10:00 - 10:45

Big data je trenutno veliki hit u IT-u i svi pričaju o tome. Međutim, big data može značiti puno toga - od tehnologije do poslovnih potreba i problema. U ovoj prezentaciji fokusirati ćemo se na developersku stranu big dejte i konkretnih alata koje Microsoft nudi u ovom području. Bit će govora o slonovima, svinjama, oblacima i svemu što ide uz to. Da ne ostane sve samo na priči, pokazat ćemo i par demo scenarija kako raditi sa Hadoopom na Microsoft platformi.

Luka Lovošević, Antonio Faletar

SQL: Backup, restore, disaster recovery (2/2) (300)

četvrtak, 11:00 - 11:45

Želite li zaista razumjeti razliku između full, simple, i bulk logged recovery modela, i kako izabrati? Onda je ovo stvoreno za Vas. Biti će objašnjene osnove transaction loga, razliku između truncate i shrink, zašto raste, i kako ga (i da li uopće) smanjivati. Kako odrediti idealnu veličinu i spriječiti njegov ekscesni rast. Kako optimizirati njegove performanse s nekoliko jednostavnih (i nekih manje jednostavnih) trikova. Rezultat će biti bolje performanse čitave baze u svim operacijama koje mijenjaju podatke (write, tj. ins/upd/del/alter/create...). Demo interne logičke strukture (Virtual Log Files), kako dijagnosticirati problem kad se log ne može smanjiti, te kako ga ispravno smanjiti nakon ekscenog rasta. Backup - koje su prednosti i mane nativnog SQL backupa naspram općenitih alata za backup kao npr. Data Protection Manager, Symantec BackupExec itd? Kratki pregled Full, Differential i Transaction log backupa. Što je to point-in-time restore. Demonstracija kreiranja full, differential i transaction log backupa koristeći dvije metode: Maintenance Planove (za početnike) i Ola Hallengren skripte (za napredne).

Vedran Kesegić

Upravljanje sinkroniziranim identitetima Azure AD za Office 365 iz prakse (200)

četvrtak, 11:00 - 11:45

Kako bi nam se olakšao posao upravljanja identitetima na on-prem sustavu i u Office 365 usluzi, Microsoft već neko vrijeme ima dostupan alat pod nazivom DirSync. Radi se o prilagođenoj implementaciji Forefront Identity Manager-a koji u svojoj suštini kopira objekte iz lokalnog ActiveDirectory sustava u Azure ActiveDirectory koji se koristi za Office 365 uslugu. Nedavno je omogućeno čak i kopiranje korisničkih lozinki putem navedenog sustava. No, iako je sam alat poprilično jednostavan, ipak postoje određene stvari koje je potrebno konfigurirati, kojima je potrebno upravljati, te stvari koje je potrebno znati prije no što se alat pokrene. Na ovom predavanju ćete saznati iz prve ruke, kako je napravljena sinkronizacija ActiveDirectory-a Algebre, na koje probleme smo naišli, kako se mogu riješiti, te kako izbjeći najčešće pogreške.

Igor Pavleković

Azure: razvoj i testiranje pomoću virtualnih mašina (300)

četvrtak, 11:00 - 11:45

Predavanje na temu IaaS u Azure-u ce zaobuhvatiti sve novosti koje je u zadnjih pola godine Microsoft implementirao na području IaaS, pogledat čemo kako se konfiguriraju virtualne mašine na Azure oblaku, kako se konfigurira storage, networking i kako se našu infrastrukturu poveže sa Azure-om. U sklopu predavanja čemo pogledati i sve alate koji su nam na raspolaganju za efikasno upravljanje sa privatno/javnim oblakom i kako mozemo praviti ekstenziju naše lokalne infrastrukture u Azure.

Luka Manojlovič

Entity Framework 6: novosti u razgovoru programera i baza podataka (200)

četvrtak, 11:00 - 11:45

Visual Studio 2013 dolazi sa ugrađenim alatima za rad sa Entity Frameworkom (EF) verzije 6 - prve EF verzije čiji je runtime razvijan pod Open Source licencom. Nove verzija uvijek nosi pitanja: što je novo i što je promijenjeno? Kroz praktične primjere, demo po demo, na predavanju ćete vidjeti kada i kako: iskoristiti "task-based" asinkroni obrazac u izvršavanju EF upita, preseliti konfiguraciju u kod, presresti i logirati SQL upite, bolje upravljati nestalnim konekcijama, iskoristiti nove EF 6 osobine za lakše testiranje, postojeću EF5 aplikaciju nagovoriti da počne koristiti novu verziju, utjecati na imenovanja generiranih klasa ili entiteta i mapirati klase na pohranjene procedure. Ukoliko niste stigli prije isprobati Entity Framework dođite pogledati kako nam EF olakšava razvoj aplikacija povezanih na baze podataka. Ako već duže koristite EF u svojim web, desktop ili mobilnim aplikacijama dođite poslušati što je novo i što trebate napraviti za prelazak na novu verziju.

Dobriša Adamec

Kako uklopiti oblak u svoju postojeću infrastrukturu? (200)

četvrtak, 12:00 - 12:45

Kako je Azure IaaS postao dostupan relativno nedavno, vrijeme je da se zapitamo kako ga možemo iskoristiti u poslovnom okruženju. Da li bismo nešto od trenutnih opterećenja mogli prebaciti u oblak ili bismo se mogli nekako povezati s oblakom pa da prebacujemo opterećenja po potrebi te da li možemo iskoristiti oblak za backup on-premise podatka, samo su neki od izazova kojima ćemo se posvetiti tokom ovog predavanja. Osnovna ideja je predstaviti Azure (IaaS) platformu kao svojevrsni „produžetak“ naše on-premise infrastrukture, a ako vas ova tematika zanima, ovo je predavanje koje ne biste smjeli propustiti.

Tomica Kaniški

Demistificirani Office 365 - Kada se oblak stvarno isplati? (100)

četvrtak, 12:00 - 12:45

Tranzicija poslovanja u cloud u IT-u je već nekoliko godina neizostavna tema. U trenutku kad je Microsoft „spustio svoj oblak na zemlju“, tj. globalno lansirao svoje rješenje za poslovnu produktivnost u oblaku – Office 365, ima smisla pozabaviti se tematikom što sve možemo s njime. Što je zapravo Office 365 i kome je namijenjen? Kako se odražava na Vaše poslovanje? Kolike uštede (ne)možete ostvariti sa Office 365 rješenjem? Sve su to pitanja na koja ćemo dati odgovore bazirane na konkretnim primjerima i s konkretnim brojkama. Zanima Vas Office 365 i budućnost koju Vam donosi? Na pravom ste mjestu.

Marko Gulan

Kako debugirati u cloudu? (300)

četvrtak, 12:00 - 12:45

Azure Cloud Services nam svojom apstrakcijom olakšavaju stvari poput deploya i skaliranja, te nam miču odgovornost održavanja samih virtualnih mašina. Naravno, uvijek mora postojati i neka loša strana. U Cloud Servicesima je to nemogućnost korištenja Visual Studio Remote Debuggera. Lokalni emulator pomoću kojeg testiramo i debugiramo aplikaciju tijekom razvoja nam ipak ne može u potpunosti emulirati sve aspekte clouda i ponekad nam je debugiranje u samom cloudu neizbježno. Predavanje će vam otkriti na koje sve to načine možemo efikasno debugirati u ovako ograničenoj okolini i kako možemo nadzirati naš sustav u cloudu.

Bruno Kovačić

BI kao podloga za izvještavanje iz aplikacije (200)

četvrtak, 12:00 - 12:45

Jeste li se ikad susreli s kompleksnim izvještajima? Jeste li morali dorađivati takve izvještaje? Ako jeste, znate da to nije nimalo lagan posao. Ako u pozadini vašeg rješenja stoje veliki i kompleksni SQL upiti da biste dobili unaprijed definirane izvještaje, postoji i bolji način. Microsoft SQL Server platforma osim relacijske baze ima dodatne komponente koje se najčešće zanemaruju. U ovom predavanju pokazat ćemo kako iskoristiti neke od njih, SSAS (Analysis Services) i SSIS (Integration Services), da bi izvještavanje iz aplikacije pisane u C# drastično pojednostavili i unaprijedili. Predavanje će na konkretnim primjerima pokazati sve prednosti i pokoju manu takve arhitekture.

Tomislav Piasevoli, Dragutin Vdović

Okrugli stol: Budućnost aplikacija

četvrtak, 13:30 - 14:30

Razgovarat ćemo o tome kakve aplikacije razvijati danas za budućnost. Kada krenuti na novu tehnologiju? Kuda sa starim WinForms aplikacijama? Je li Silverlight mrtav? Treba li ići na WPF ili Windows Store? Gdje je tu oblak? Što s web aplikacijama? Kako raditi mobilne aplikacije - nativno ili hibridno? Hoće li svi ti tipovi aplikacija preživjeti i što nas čeka u budućnosti? Na sva ta pitanja odgovore će dati naši sugovornici.

Tomislav Tipurić, Luka Gospodnetić, Bruno Kovačić, Domagoj Pavlešić, Matej Špoler

Windows server 2012 R2 & Hyper-V networking od A do Ž (300)

četvrtak, 14:30 - 15:15

U predavanju ćemo pregledati sve nove networking elemente koji stizu u 2012 / R2. Od konfiguracija teaminga, i finih parametra kod load balancinga do konfiguracije hyper-v virtualnog switcha, converged networkinga, ACL na nivou Hyper-V virtual switcha, monitoring/metering funkcionalnosti... Svu konfiguraciju networka čemo pregledati i na praktičnim primerima / demonstracijama.

Luka Manojlovič

Upravljanje i dijeljenje dokumenata u Office 365 - SharePoint Online oblaku (200)

četvrtak, 14:30 - 15:15

SharePoint Online uzima maha ovih dana; pregršt organizacija napušta klasično dijeljenje datoteka putem USB štapova ili lokalnih datotečnih poslužitelja. Selimo se u oblak s dijeljenjem datoteka kako bismo mogli raditi na dokumentima i od kuće te biti maksimalno mobilni i dostupni. Upoznajte nove prednosti kao što su dijeljenje van organizacije i rad u offline načinu rada (SkyDrive Pro). Dodatno ćemo pojasniti mogućnosti migracije datoteka sa ili na SharePoint Online.

Hrvoje Kusulja

Code4Fun: Quadcopter (1000)

četvrtak, 14:30 - 15:15

Mobitel je nekoć služio za pozive i poruke, dok je tablet zamišljen za unos todo stavki. Ne više, jer današnji pametni telefoni i tableti mogu puno više - pa i služiti kao kontroler za vaše igračke. Na ovom predavanju ćete vidjeti kako se rade aplikacije koje se spajaju na igračke oko vas. Upravljajte igračkama danas, sutra svijetom.

Toni Petrina

Novi načini debugiranja u Visual Studiju 2013 (300)

četvrtak, 14:30 - 15:15

Za programere vjerojatno najvažnija svojstva svakog razvojnog okruženja jesu mogućnosti alata za debugiranje. Na analiziranje koda i traženje grešaka često se troši više vremena nego na samo pisanje koda. Novi uređaji i novi zahtjevi tržišta čine razvoj softvera još složenijim, a dijagnosticiranje grešaka još težim. Kada u jednoj aplikaciji imamo nekoliko različitih programskih jezika, hrpu različitih tehnologija i servisa u odvojenim poslužiteljima ili u oblaku, onda nam klasični alati za debugiranje više nisu dovoljni. Svakom novom verzijom Visual Studija, Microsoft uvodi nove mogućnosti debugiranja, a nova verzija 2013 dolazi sa alatima koji omogućuju potpuno novo debuging iskustvo. Visual Studio 2013 donosi nam cijeli niz alata za dijagnostiku problema i mjerenje performansi naših aplikacija. Među ostalim uvedena je dijagnostika za potrošnju memorije te potrošnju baterije posebno namijenjena novim uređajima. Visual Studio 2013 konačno je uveo prvoklasnu podršku za Javascript debugiranje, dodani su specijalizirani alati za analizu Windows Store aplikacija, značajno je poboljšano debugiranje asinkronih metoda. Također posebna pažnja pridodana je samom editoru kroz kojeg pišemo i debugiramo kod: Code Lens, Code Map, Peek Definition prozor i još puno toga. Na predavanju pokazat ćemo kako uz sve navedene novosti Visual Studija, svakodnevni rad developera učiniti bržim, efikasnijim i kvalitetnijim.

Ivan Kardum

System Center Orchestrator 2012 R2 od A do Ž (300)

četvrtak, 15:30 - 16:15

Na predavanju cemo se fokusirati na novosti koje dolaze uz komponentu System center Orchestrator 2012 R2, kako se pravi automatizacija IT procesa uz pomoc tog alata – a pored teoretskog pregleda ove komponente imačemo i nekoliko praktičkih demonstracija upotrebe produkta za izvođenje različitih taskova.

Luka Manojlovič

Pass the hash – kako protiv njega? (300)

četvrtak, 15:30 - 16:15

Na ovom predavanju koje će se baviti problematikom obilaženja sigurnosnih zaštita nazvanom "pass the hash", dotaknut ćemo se s mnogih aspekata sigurnosti unutar windows infrastrukture. Slušatelj će najprije biti bombardiran problemima koje napadi ovog tipa mogu izazvati u klasičnoj infrastrukturi, te će biti demonstrirani neki od mogućih napada. Nakon toga će se obraditi tehhnike koje je moguće upotrijebiti kako bi se navedeni napadi umanjili ili (ako je to moguće) u potpunosti spriječili. Predavanje će završiti preporukama što i kako poduzeti i što je od mogućih mitigacijskih tehnika korisno upotrijebiti, a što ne, te na kraju (ako vrijeme dozvoli) raspravom.

Robert Petrunić

Code4Fun: Kinect Fusion i 3D printanje (1000)

četvrtak, 15:30 - 16:15

Predavanje će predstaviti mogućnosti Kinect Fusion podrške za 3D modeling s više Kinect senzora, Microsoft Builder 3D aplikaciju za 3D kućne entuzijaste i da ne bi sve ostalo samo na riječima, kao živi demo, 3D printer će izraditi svježe skeniranu skulpturu te ćemo prezentirati korištenjem iskustava i opreme udruge fablab.hr.

Jerislav Bobić

VS ALM i TFS 2013 - novosti u podršci za cjelokupni razvojni ciklus (300)

četvrtak, 15:30 - 16:15

Team Foundation Server 2013 više nego ikad dosad nudi integriranu ALM priču kojom će vam pomoći da isporučite planiranu funkcionalnost na vrijeme i u budžetu. U njemu Microsoft isporučuje niz moćnih alata i svojstva za developere, product ownere, testerere, ali i stakeholdere. Dakle, svi sudionici razvojnog procesa dobivaju efikasnu podršku alata. U predavanju ćemo kroz niz demoa vidjeti kako te alate možemo primijeniti u svim fazama razvojnog ciklusa – od upravljanja portfeljem i planiranja projekta, timske kolaboracije i razvoja, testiranja, pa sve do isporuke. Upoznat ćete hijerarhijsko upravljanje backlogom, timske sobe, nove ad-hoc grafove za work iteme, alate za automatizaciju isporuke i još mnogo više…

Ognjen Bajić